Dutch Harvest
Esther Molenwijk
Dutch Harvest maakt hennep thee van Nederlandse bodem. Gezond, onbespoten en vooral heel erg lekker. Ze telen de hennep in Groningen, waar het als rotatiegewas gebruikt wordt dat goed is voor de bodem. Na de oogst wordt het blad zelf verwerkt en maken ze naast de pure variant ook drie melanges. De thee is onbespoten, bevat geen cafeïne en geen kunstmatige toevoegingen. Proef ‘m zelf, en draag ondertussen bij aan hun grotere missie: de comeback van het prachtige duurzame hennep gewas.
Zet hennep op de kaart
3 teamleden
Oude Pekela & Amsterdam
Missie
Dutch Harvest maakt zich hard voor de comeback van hennep. Het is een prachtig, snelgroeiend gewas dat in 100 dagen ruim 3 meter hoog wordt. De plant heeft geen bestrijdingsmiddelen nodig, neemt veel CO2 op en verbetert de bodem. Alle onderdelen van de plant worden gebruikt. Van de vezels wordt o.a. Isolatiemateriaal en bioplastics gemaakt. Het hennephout wordt in de bouw gebruikt en van de bladeren en bloemen maken wij deze bijzondere thee.
Kan je stoned worden van onze hennep thee?
Nee, absoluut niet. Onze thee is namelijk gemaakt van de zogenaamde ‘vezelhennep’, planten met een verwaarloosbaar THC gehalte. Onze hennep thee heeft absoluut geen psychoactief effect, en deze variant mag ook gewoon legaal geteeld worden in Nederland.
Circulair
Wij gebruiken de bladeren en bloemen van de plant, waarvan de andere delen voor duurzame toepassingen worden gebruikt. Door thee te maken van dit voormalige restmateriaal wordt de plant steeds beter ‘gecascadeerd’: alle delen worden zo hoogwaardig mogelijk ingezet. Met elke kop hennep thee die we drinken komt er ook steeds meer vezel beschikbaar. Bovendien kunnen we de food-print kilometers flink reduceren: de meeste andere thee komt uit Azië en legt dus een flinke afstand af naar onze kop.
Ontstaan
Met dank aan alle crowdfunders, die onze eerste oogst in 2015 mogelijk hebben gemaakt. En aan onze partners, met wie we samen onze duurzame ambities waarmaken. Om te beginnen de boer, die het avontuur aan durfde om samen thee te gaan maken. Ten tweede de sociale werkplaats, waar mensen met de afstand tot de arbeidsmarkt met veel aandacht de zakjes netjes vullen en dichtvouwen. En tot slot aan Bio4Pack en Paperwise, die de speciaal voor ons een composteerbare verpakking ontwikkelden.